یکی از اتفاقات خوب اواخر دهه ی 90 میلادی برای سینمای هالیوود این بود که فیلمی تخیلی – فانتزی به نام « مردان سیاه پوش / Men In Black » به نمایش درآمد. « مردان سیاه پوش » با ارائه داستانی جذاب و خلق موجودات فضایی جذابی که نمونه آنها تا پیش از نمایش این فیلم دیده نشده بود، موفق شد تا تعریفی جدید در ساخت آثار تخیلی را به سینما عرضه کند که تاثیراتش تا به امروز هم در بسیاری از فیلمهای تخیلی هالیوود مشاهده می شود. اما قسمت دوم این فیلم که در سال 2002 به نمایش درآمد، جذابیت و پختگی قسمت اول را نداشت و همه آن چیزی که تماشاگر می توانست از تماشای قسمت دوم بدست آورد، موقعیت های جدید اما کاملاً تکراری بودند که همگی کپی برابر اصل شخصیت های خوب قسمت اول بودند اما نکته تازه ای برای ارائه نداشتند.قسمت دوم « مردان سیاه پوش » که ضعف آن صدای بسیاری را هم در آورده بود، سبب شد تا ساخت قسمتهای بعدی در هاله ای از ابهام قرار بگیرد و بعد از گذشت چند سال هم که خبری از قسمت جدید نشد، همه طرفداران این سری از فیلمها را به فراموشی سپردند تا اینکه سال گذشته اعلام شد ساخت قسمت جدید در دستور کار قرار گرفته و بودجه عجیب 230 میلیون دلاری را هم برای آن اعلام کردند! خال بعد از ماه ها تبلیغات، قسمت سوم عرضه شده و تلاش می کند تا بتواند خاطرات خوب قسمت اول را تکرار کند.
در آغاز فیلم ما با زنی مواجه می شویم ( با بازی نیکول شوارتزنگر؛ همان خواننده معروف پاپ ) که در زندانی فضایی واقع در کره ماه، یک کیک مخصوص را برای یک زندانی به نام بوریس جانوره ( جیمین کلمنت ) می آورد. بوریس تنها بیگانه فضایی باقی مانده از جریان معروف Boglodite race است که فعالیت های مخربش در حدود نیم قرن پیش سبب از بین رفتن سیاراتی زیادی شد اما زمانی که قصد نابودی زمین را داشت، " مامور ک " ( تامی لی جونز ) توانست بر او غلبه کند و او را روانه زندان کند. بوریس پس از دریافت کیک موفق می شود با ترفندی از زندان بگریزد و حالا مصمم است با سفر در زمان و بازگشت به سال 1969 ، مامور ک را از بین ببرد تا به این ترتیب تاریخ را تغییر دهد.
در روی کره زمین مامور ک به همراه دوست و همکار قدیمی اش مامور جی ( ویل اسمیت ) کماکان سرگرم پاک کردن نشانه های موجودات فضایی بر روی کره زمین هستند و بسیار هم مصمم تر از گذشته فعالیت می کنند چراکه ظاهراً این روزها دامنه گندکاری های این موجودات فضایی گسترده تر از قبل شده! اما در یک شب اتفاق عجیبی رخ می دهد، مامور جی که فعالیت روزانه اش با مامور ک جزو امورات روزمره اش تلقی می شود، با ورود به سازمانی که در آن مشغول به کار هستند متوجه می شود که دیگر فردی به نام مامور ک وجود خارجی ندارد و به او گفته می شود که مامور ک چندین سال قبل از دنیا رفته است! این موضوع باعث می شود تا سازمان اطلاعات مربوط به فرار بوریس جانوره و سفر او در زمان را برای مامور جی شرح دهد و حالا مامور جی می بایستی با سفر در زمان، به سال 1969 بازگردد تا از این طریق مانع از کشته شدن مامور ک جوان ( با بازی جاش برولین ) به دست بوریس جانوره شود و...
تغییر زمان رخدادهای داستان از زمان حال به سال 1969 و همچنین قرار دادن جاش برولین در نقش جوانی مامور ک، یکی از ریسک های حساسی بود که سازندگان تصمیم گرفتند آن را عملی کنند. خوشبختانه باید گفت که تغییر زمان اتفاقات فیلم به سال 1969 به خوبی جواب داده و موقعیت های جذابی را هم خلق کرده که تماشایش لذت خاص را دارد. احتمالاً همانطور که حدس خواهید زد، در این دوران – که از دوران های عجیب کشور ایالات متحده به حساب می آید – گروه های معروف به " هیپی " حضور گسترده ای در جامعه داشتند و این حضور در « مردان سیاه پوش 3 » به خوبی به تصویر کشیده شده است. همچنین پرداختن به شیوه زندگی مردم در آن دوران نیز توسط سازندگان « مردان سیاه پوش 3 » از نگاه طنز مورد بررسی قرار گرفته که روی هم رفته لحظات نابی را برای تماشاگر به ارمغان آورده است. اما در مورد حضور جاش برولین در نقش جوانی مامور ک باید گفت که این حضور کیفیت لازم را جهت جلب نظر تماشاگر ندارد. در قسمتهای قبل حضور تامی لی جونز با آن چهره خشک و صدای کاملاً خشن اش در کنار مامور جی که دقیقاً برعکس او شخصیتی پرحرف و نا منظم بود، جذابیت های زیادی را ایجاد کرده بود و حتی می توان گفت که تنها این شیمی عالی بود که مانع از سقوط کامل فیلم در قسمت دوم نشد. اما در قسمت سوم جاش برولین بیش از آنکه تعریفی متفاوت از مامور ک در دوران جوانی باشد، در حال تقلید از شیوه بازی تامی لی جونز می باشد که این عامل مخصوصاً در زمانی که جواب های تک کلامی به مامور جی می دهد، بدجوری توی ذوق می زند.به نظر می رسد سازندگان هرچقدر که در تغییر حال و هوای به فیلم به دوران کلاسیک ریسک کرده اند، آنقدر شجاع نبوده اند که بخواهند شخصیتی با بیوگرافی تازه در کنار ویل اسمیت قرار دهند و بجای آن ترجیح داده اند از بازیگری جدید استفاده کنند که تمام خصوصیت های بازی تامی لی جونز را عیناً کپی کرده و خیلی سخت است که بخواهید تفاوتی میان آنها بیابید. حتی روابط احساسی مامور ک جوان و پاسخ هایی که درباره زندگی خصوصی اش در « مردان سیاه پوش 3 » ارائه می کند، چندان تاثیری در شناخت بیشتر این شخصیت ندارد.
البته باید گفت که حضور قدرتمند ویل اسمیت تا حدود زیای باعث شده تا عدم جذابیت رابطه بین برولین و اسمیت به حاشیه رانده شود و تماشاگر فرصت چندانی برای فکر کردن به شیمی نه چندان خوب بین این دو نداشته باشد. اسمیت امروز در مقایسه با سالهایی که در « مردان سیاه پوش 1 و 2 » حضور داشت، تبدیل به ستاره ای پولساز برای هالیوود شده و کیفیت بازیگری اش هم به نسبت آن سالها پیشرفت زیادی کرده. او در قسمت جدید، دقایق بیشتری از مدت زمان فیلم را به خود اختصاص داده و می توان گفت که حضور تامی لی جونز را تا حد زیادی به حاشیه رانده است. البته کماکان می توان توازن را در رابطه وی با تامی لی جونز احساس کرد اما در بحث رابطه بین اسمیت و برولین باید بگویم که برولین کاملا در سایه اسمیت قرار دارد و این عدم توازن باعث شده تا حتی در لحظاتی « مردان سیاه پوش 3 » را یک فیلم تک نفره احساس کنیم.
در بخش جلوه های ویژه می توانم بگویم « مردان سیاه پوش » خوش درخشیده و کماکان کیفیت موجودات فضایی این فیلم در وضعیت بسیار خوبی به سر می برد، البته پیشنهاد شخصی من این هست که « مردان سیاه پوش 3 » را بصورت سه بعدی ببینید چراکه می توانید اوج هیجان را مخصوصاً در 30 دقیقه پایانی فیلم احساس کنید. بازسازی دوران کلاسیک ایالات متحده نیز به خوبی انجام شده و می توانم بگویم که طراحان صحنه زحمت بسیار زیادی برای آن کشیده اند، اما احساس می کنم که می توان با چند بار تماشای « مردان سیاه پوش 3 » گاف های متعددی از آن گرفت چراکه فضای باز این فیلم ( در سال 1969 ) پتانسیل زیادی برای دست به کار شدن افرادی دارد که علاقه زیادی به گرفتن اشتباهات تصویری سازندگان فیلمها دارند!
از میان بازیگران فیلم نیز هنوز بهترین عملکرد مربوط به ویل اسمیت و تامی لی جونز می باشد. تامی لی جونز به جز افزایش سن و سالش که کاملاً مشهود است، هیچ تفاوتی با مامور ک گذشته ندارد و مانند قبل شخصیت خشک و ظاهراً بی روح اش را ارائه کرده است. جاش برولین با بازی در نقش جوانی های مامور ک تلاش کرده تا خود را تا حد امکان شبیه به تامی لی جونز کند و فکر می کنم تنها خودِ تامی لی جونز قادر خواهد بود درباره او اظهار نظر کند! دیگر بازیگران مکمل فیلم که شامل خانم اِما تامپسون و آلیس ایو می شوند، تنها به پر رنگ تر شدن نام بازیگران شناخته شده فیلم کمک کرده اند و حضورشان در « مردان سیاه پوش 3 » چندان کارایی ندارد؛ بهرحال باید بپذیریم که این فیلم ، فیلم مردانه ای است!
در مجموع باید گفت که « مردان سیاه پوش 3 » فیلم سرگرم کننده ای است اما به خوبی قسمت اول نیست و کماکان کاستی های زیادی در آن به چشم می خورد. بری سانفیلد که کارگردان هر سه قسمت این سری از فیلمها بوده، در قسمت سوم سعی کرده اشتباهات فاحش قسمت دوم را تکرار نکند و باید گفت که تا حدود زیادی هم موفق به انجام این کار شده اما مشکلات جدیدی را بوجود آورده که البته می توان با سختی از آنها چشم پوشی کرد.
منتقد : میثم کریمی
کپی برداری از مطالب مووی مگ تنها با ذکر دقیق لینک سایت MovieMag.IR و نویسنده مطلب مجاز است.
مردان سیاه پوش 3 : Men in Black III
کارگردان : Barry Sonnenfeld
نویسنده : Lowell Cunningham
بازیگران :
Will Smith ... Agent J
Tommy Lee Jones ... Agent K
Josh Brolin ... Young Agent K
Jemaine Clement ... Boris The Animal
Emma Thompson ... Agent O
...و
ژانر : کمدی - اکشن
درجه سنی : PG-13 ( مناسب برای افراد بالای 13 سال )
زمان : 103 دقیقه
منبع:مووی مگ